+36 30 9026 - 540

 0049 70421794593

informacio @ hdentals.com

Mivel foglalkozik a parodontológia?

A fogakat rögzítő szövetek (gyökércement, rostok, csont) alkotják a fogágyat (parodontium). Ennek betegségeivel foglalkozik a parodontológia, és a parodontológia szakorvosa.

Mi a fogágybetegség (parodontitis)?
A fogágybetegséget bizonyos baktériumok és egyéb szervezeti tényezők (pl.: immunrendszeri elváltozások) együttes jelenléte okozza. Sok tényező súlyosbíthatja a betegséget: pl. dohányzás, cukorbetegség.
Fogágybetegség estén a fogakat rögzítő rostok és -csont károsodik. Ennek következménye lehet ínyvérzés, kellemetlen szájszag, ínytasakok (ilyenkor az íny csak látszólag tapad a fognyakon, valójában egy rés alakul ki a fog és az íny között), csontpusztulás, ínyvisszahúzódás, foglazulás, fogelmozdulás, majd végső esetben a fogak elvesztése.
Ez a betegség hasonlóan más krónikus betegségekhez (pl. cukorbetegség) nem feltétlenül okoz panaszokat. Sokszor a páciensek csak nagyon előrehaladott esetben veszik észre, hogy valami nincs rendben: pl. „jó” fogak kilazulnak, „ínysorvadás” alakul ki. Ilyenkor azonban már nem mindig lehet segíteni vagy csak hosszadalmas kezelésekkel. Ezért fontos a fogágybetegség felismerése időben, és a kezelések elkezdése még akkor is, ha látszólag minden rendben van.
Nagyon fontos a kezelések során, és a gyógyulás után is a tökéletes otthoni szájápolás megvalósítása. Akinél egyszer már kialakult a fogágybetegség, biztos, hogy hajlama van erre a betegségre. Ezért elengedhetetlen a rendszeres kontrollokon való megjelenés (általában 3 havonta), egyébként sajnos könnyen újra komoly gyulladás alakulhat ki.

Gyakori-e ez a betegség?
A fogágybetegség (hasonlóan pl. a fogszuvasodáshoz) népbetegségnek számít. Ma a magyar felnőtt lakosság közel 100%-ánál fordul elő ínygyulladás vagy fogágybetegség. A betegség súlyos formája a népesség kb. 15%-át érinti.
Sajnos ennek ellenére a fogászatokon általában nem kap megfelelő hangsúlyt ennek a betegségnek a felismerése és kezelése.

Tünetek és kezelésük:
1. Ínyvérzés
Legfontosabb a fogkövek eltávolítása íny alatt és –felett, továbbá a hibás, ínyt irritáló tömések, koronák cseréje. Súlyosabb estben szükség lehet műtéti beavatkozásokra is.

2. Ínyvisszahúzódás - "ínysorvadás"
Az ínyvisszahúzódás leggyakoribb oka gyulladás. Ilyenkor a gyulladás megszüntetése az elsődleges teendő.
Ezen kívül okozhatja a fognyak szabaddá válását a fogak kedvezőtlen elhelyezkedése is a csontban.
A szabaddá vált fognyak érzékenysége sokszor fokozott, továbbá esztétikailag is zavaró lehet.
Az ínyvisszahúzódás megállítható vagy jelentősen lassítható. Egyes esetekben műtéti módszerekkel újra vissza lehet helyezni az ínyt a fognyakra.

3. Mozgó fogak
A gyulladás megszüntetésével általában csökken a fogak mozgathatósága.
Amennyiben nagymértékben elpusztult már a csont a fogak körül, szükség lehet a fogak rögzítésére hidakkal vagy üvegszálas anyagokkal.
Korlátozottan ugyan, de lehetőség van regeneratív („csontpótló”) anyagok felhasználásával olyan műtéti megoldásokra, melyekkel új csont és/vagy új fogrögzítő rostok képezhetők, s így rögzülhet a fog.

4. Kedvezőtlen esztétikájú ínykontúr
A fogágygyulladás vagy más okok miatt kialakult esztétikailag zavaró íny- vagy csontkontúr megváltoztatására lehetőség van a tömések, fogpótlások „biológiai” tervezésével, különböző műtéti megoldásokkal, esetenként regeneratív („csontpótló”) anyagok alkalmazásával is.

5. Implantátumok körüli gyulladás
Nem megfelelő szájápolás esetén vagy az implantátumok biológiai elveket figyelmen kívül hagyó beültetése következtében az implantátumok körül is hasonló gyulladások, esztétikailag kedvezőtlen ínyvisszahúzódások jöhetnek létre, mint a saját fogak körül.
Ezen elváltozások kezelésére ill. megelőzésére szintén megoldást nyújthatnak a parodontológiai eljárások: gyulladáscsökkentő kezelések, ínyműtétek, regeneratív („csontpótló”) anyagok, biológiai irányelvek alkalmazása.

Mi történik a kezelés elmaradása esetén?
A fogágybetegség magától nem szűnik meg. Sajnos kizárólag gyógyszerekkel, öblögetőkkel sem szüntethető meg, ezek legfeljebb az egyéb kezeléseket egészíthetik ki (önmagukban esetleg a tüneteket szüntetik meg átmenetileg).
Amennyiben a szakszerű kezelés elmarad, a gyulladás előbb-utóbb elpusztítja a fogakat tartó rostokat és csontot. Idővel ez a fogak kilazulásához és elvesztéséhez vezet.
Emellett a fogágybetegség góc (innen folyamatosan baktériumok és gyulladásos termékek kerülnek be a vérkeringésbe), növeli más betegségek kialakulásának valószínűségét, mint pl.: érelmeszesedés, szívinfarktus, koraszülés.
Mint minden más betegség estében itt is fontos a minél korábbi kezelés. Súlyosabb esetben a kezelés nehezebb és nem utolsó sorban költségesebb is.

Kezelés

Fogkőlevétel
A fogágybetegség gyógyítása az íny feletti és íny alatti fogkőlevétellel, a gyulladt szövetek eltávolításával, súlyosabb esetben ínyműtétekkel történik. A fogágybetegség gyógyítása során többnyire csak a szövetek pusztulási folyamatát lehet megállítani. Egyes esetekben lehetőség van műtétekkel esztétikai jellegű ínykorrekciókat elérni,

Csontpótlás
Csontpótlás és bizonyos típusú csontpusztulás esetén a lebontódott csontot ún. regeneratív („csontpótló”) anyagok felhasználásával pótolni.
Bármilyen kezelésnek azonban csak az otthoni tökéletes fogtisztítással, szájápolással együtt van eredménye.

Dentálhigiénikus
Az íny feletti fogkövek eltávolítását gyakran dentálhigiénikus végzi. A fogkőlevétel kézi műszerekkel vagy ultrahangos fogkő-eltávolítóval történhet.
A fogágybetegség kezelése időigényes, általában hónapokig tart, s a gyógyulás után is rendszeres kontroll szükséges (általában 3 havonta).

Elérhetőségek

Telefon: +36 309026-540

Telefon: 0049 70421794593

skype: hdentals

mail: informacio @ hdentals.com

Közösségi oldalaink

Visszahívást kérek

  Refresh Captcha