+36 30 9026 - 540

 0049 70421794593

informacio @ hdentals.com

Töméseket általában a fogakban fogszuvasodás (caries) következtében kialakult károsodások ellátására kell készíteni, a fogak „kifúrása”, tisztítása után.

fog tomes

Amalgámtömés
A tömések egyik legrégebben használt anyaga az amalgám. Ez ezüst, réz stb. tartalmú por, és higany keverékéből álló ezüstös, később oxidáció következtében feketés színű tömés. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) jelenlegi állásfoglalása szerint alkalmazható, s a legtöbb nyugati országában ma is használt tömőanyag. Nem mérgező, de esztétikai megfontolásból vagy fémallergia esetén bármikor kicserélhető esztétikus megoldásra (tömés vagy betét).

Fogszínű tömés
Manapság szélsőséges esetektől eltekintve van fogszínű, tehát esztétikus megoldásra lehetőség. Kis- és közepes szuvasodások esetén kompozitnak nevezett (speciális hullámhosszúságú fényre keményedő műanyag polimerekből álló) fogszínű tömőanyag alkalmazható. Az esztétikumon túl előnye ennek a tömőanyagnak, hogy hozzáköt a foghoz ezért kevesebb ép fogszövetet kell eltávolítani a fog „fúrása” során. Általában több rétegből kell az ilyen tömést felépíteni, nagyobb üregek esetén más fogszínű anyaggal (pl. üvegionomer tömőanyaggal ún. „szendvics-technika” alkalmazásával) kombinálva, ezért ez több időt, nagyobb precizitást igényel, mint az amalgám tömés elkészítése.
A tömés elkészítése után gyakori mellékhatás a fogak rágási-, hideg- és meleg érzékenysége, mely néha csak több hét elteltével szűnik meg.

 

Ideiglenes tömés
Az ideiglenes tömések többféle anyagból készülhetnek, attól függően, hogy milyen célra és mennyi időre szólnak. Ideiglenes jellegükből fakadóan csak korlátozott esztétikai- és funkcionális követelményeknek tesznek eleget. A javasolt idő letelte után mindenképpen végleges megoldásra kell cserélni ezeket. Idő előtti sérülésük esetén javítani vagy cserélni kell az ilyen töméseket.

Inlay (betét)inlay 300x231
Közepesnél nagyobb szuvasodás ellátásánál tökéletesebb eredmény érhető el (ha fogszínű megoldás a cél) betéttel (inlay v. onlay), melyet lenyomat alapján fogtechnikus készít (anyaga lehet arany, kompozit (műanyag), kerámia (porcelán)), melyet egy darabban kell a fogba beragasztani.

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségek

Telefon: +36 309026-540

Telefon: 0049 70421794593

skype: hdentals

mail: informacio @ hdentals.com

Közösségi oldalaink

Visszahívást kérek

  Refresh Captcha